Спомен за „Открито“ преди Откритото първенство на Австралия

Спомен за „Открито“ преди Откритото първенство на Австралия

13 January 2019 0 By Ljuba

Януари е много силен месец за почитателите на тениса. След декемврийската почивка от тенис мачове, която е кратка за самите състезатели и дълга за нас, които сме зад телевизорите, стартират няколко подгряващи първия за годината голям шлем – Australian Open . Бризбън, Сидни, Доха стават арена на първите мачове, в които повечето тенисисти проверяват формата си. Винаги е чудесно да започнеш с трофей, а и тези турнири често ги печелят играчи, които не са в топ класацията. Например, 19-годишният Алекс Де Минор (№31) вдигна първата си купа от АТР Tour в родния си Сидни и се издигна до 29-то място, а Роберто Баутиста Агут беше на 24-то място преди да спечели финала в Доха и да се придвижи с една позиция нагоре.

Сега обаче всички погледи са обърнати към АО, който стартира тази нощ. През изтичащата седмица, прогнозите за победител в първия голям шлем за 2019 г.валяха като пресен сняг от всички страни на планетата. Родните тенис експерти и тези, които скромно благодаряха, че ги наричат такива, правеха анализи на състоянието на играчите и изказваха своите предположения за първото място. Групите и страниците на тенис сайтовете във Фейсбук се пръскаха от коментари, лайкове и хейтове. Особено по отношение на представянето на Григор Димитров, общността се люшкаше от по-скоро песимистични до чисто патриотични изказвания.

Винаги ме е интересувала самата игра и начина, по който участниците достигат до победа или отпадане от надпреварата, но и аз се изкуших да се замисля за евентуалния шампион и най-вече за това какво ще направи „нашето момче“. За мача тази нощ съм почти 100% сигурна, че ще бие Типсаревич, защото сърбинът не се е състезавал вече 15 месеца, но по-нататък… Куевас или Лайович, Иснър,  ами Кевин Андерсон… Някои оплакваха лошия жребий за Григор, но историята помни доста прецакани хубави жребии, така че по-добре да не изразходваме излишна енергия в размишления за нещо, което не зависи от никого. А и правило в спорта и живота дори е никога да не подценяваш опонентите си.

И така, разсъждавайки си, попаднах на интервю с Григор Димитров в The Indipendent, в което той споделя за работата си с Андре Агаси. Цялото интервю можете да прочетете тук, но от него за мен останаха най-съществени следните няколко фрази:

  • „Не мога да опиша с думи какъв удивителен човек е той и колко много допринася за мен и живота ми.”
  • “Тенисът е страхотен, но не е задължително да ме определя.“
  • „За мен той е един от най-добрите модели за подражание не само в спорта, но и в живота. Той е направил толкова много извън корта.”

Неминуемо тези изказвания ми върнаха спомена за автобиографията на Андре Агаси „Открито“. Рядко книга ме е карала да ставам в пет сутринта, за да чета. Тази го направи и ме върна към четенето на книги, заковавайки до днес копчето за включване на телевизора на off (освен когато дават тенис мачове, разбира се).

„Открито“ разкрива човека Агаси в цялата му противоречивост, греховност, слабост, душевност, емоционалност, комплексност, решителност, интуитивност, доброта и прелест, че след последната страница на читателя му се иска да започне отначало, за да не се разделя с тази личност. Поне аз така исках да направя. Благодарение на „Открито“ мога да разбера какво преживява Григор Димитров в момента.

Откривам и няколко съществени допирни точки между нашата първа ракета и бившия №1 в света. И двамата са зодия Телец (не се усмихвайте снисходително 😊), имат сходна емоционалност и личният им живот влияе значително на поведението им на корта. Единият е преминал, а другият се надявам скоро да премине през близостта си с известна жена от съответно киното и шоубизнеса. Агаси много добре знае колко е труден балансът в такава ситуация, но и много други неща, които е изживял и биха били близки и полезни за Григор. Най-хубавото е, че самият Григор е разбрал това, за да каже:

“Научих неща, които трябва да правя по-добре, неща, които мога да подобря извън корта.”

В същото време личностното развитие се отразява много в работата на всеки, а тенисът е един от спортовете, в които това е особено валидно. Не е случайно, че повечето анализи на играта на Григор винаги опират до неговата психика, а аз бих добавила и характер. Агаси е минал през всичко в тениса и има много какво да сподели, а най-хубавото е, че Григор разбира и най-вече усеща това, което чува от него. Както сам казва, всички те знаят как да играят тенис и да удрят топката, но това са само подробности, а важното е да можеш да се владееш така, че да си готов за всичко, което ще последва.

Сега остава да видим дали този чудесен млад мъж, който запали половин България по тениса, ще може да приложи на корта и в живота това, което е научил.  При щастието да има такъв ментор, ще е жалко, ако не успее.