Лекарство против махмурлук на име „Hopman Cup“

Лекарство против махмурлук на име „Hopman Cup“

9 January 2019 0 By Ljuba

Новата година за мен стартира с целодневно пребиваване в леглото, но при убийствената комбинация между настинка, тежък махмурлук и четиричасов сън беше чудо, че оцелях. Невъзможността ми да съм навън, да правя нещо въобще, включително и да чета, ме принуди да пусна телевизора. Това беше възможно най-пасивното нещо, което можех да избера. Кой да предположи, че точно телевизията ще ми предложи най-доброто лекарство, а то се казваше „Hopman Cup“.

Подозирам, че мнозина дори от почитателите на тениса не са особено запознати с този турнир. Аз също започнах отскоро да го следя. Накратко, турнирът е кръстен на австралийския тенисист и треньор Хари Хопман, който в периода от 1938 до 1969 г. е извел страната си до 15 шампионски титли в Davis Cup. По подобие на Davis Cup, който е за мъже и дамския му еквивалент Fed Cup, участниците в Hopman Cup се състезават като отбор за страните си. Специфичното за Hopman Cup е, че участниците са мъже и жени, които формират само осем отбора, а резултатите на отделните играчи не им носят точки за световната ранклиста.  

Отборните турнири като гореизброените и още три действащи в момента, включително Laver Cup са ми особено любими. Атмосферата на тези състезания е различна и по мои наблюдения много по-ведра и дори забавна. Може би това се дължи на изтикването на егото на заден план, защото участниците влагат всичко от себе си заради една по-висша цел – доброто представяне на тяхната страна. Особено при мачовете на смесени двойки играта често е гарнирана с усмивки и шеги. Не ме разбирайте погрешно, всички участници копнеят за победа и са сериозни в усилията си да вземат всяка точка. И тук има ядосване и хвърляне на ракети, но по друг начин, някак по-детски и неагресивен. Специално Hopman Cup и Laver Cup за мен са истинска тенис наслада.

Но да се върна на ранния следобед на 1-ви януари. Малко след като бях започнала да се примирявам, че все по-рядко ще гледам Бога на тениса – Роджър Федерер, защото не видях името му в нито един от играещите се в момента турнири на АТР, попаднах на Евроспорт 2. И о, небеса! Там даваха Hopman Cup и кой мислите, че играеше? Роджър Федерер! Покрай празниците не смогнах да проследя новините за този турнир, а и толкова рядко гледам телевизия, че дори не ми хрумна да проверя програмата. Затова и се почувствах като истински откривател. Но новогодишният ми подарък се оказа още по-голям – по-късно станах свидетел на историческия мач, в който най-великите тенисисти за всички времена Серина Уилямс при жените и Роджър Федерер при мъжете за първи и най-вероятно за последен път се срещнаха на корта в битката на смесени двойки между Швейцария и САЩ. Никога не бях виждала Серина в такова настроение, усмихната, истински щастлива от това, че играе тенис. Нейният партньор Тиафо, който ми е много симпатичен, внасяше допълнителна лекота в надпреварата и ми беше страшно любопитно какво й говори, за да я разсмива така. Другата двойка – Федерер/Бенчич гледах в миналогодишното издание на турнира, когато Швейцария взе купата. Положителната промяна и напредъкът на Бенчич за тази една година бяха поразителни. Гледах я и се възхищавах на късмета, който това 21-годишно момиче има да играе рамо до рамо с най-великият живял някога тенисист. Каква школа и привилегия! Във всеки случай Бенчич показа, че напълно заслужава този шанс и е отлична ученичка. За Федерер по-добре да не говоря сега – той е извънземен, неповторим, ненадминат, чак нереален.

Ако не сте разбрали вече, сигурно се чудите кой победи в крайна сметка. Всъщност това нямаше особено значение, защото големият победител в този епичен мач беше великата игра, наречена тенис!

Моите изводи:

  • Махмурлукът не е хубаво нещо, но и той си има положителните страни. Най-малкото, че вече десет дни съм на сух режим 😊
  • Егото пречи на любовта и веселбата, но без него няма как да си най-добрият в професията

Пожелавам ви една щастлива 2019-та година и да имате много подаръци, които да заличават неминуемите трудности! Но както мъдреците казват, няма светлина без тъмнина 😊

П.П. Швейцария не само надви САЩ, но и защити титлата си от миналата година след драматичен мач срещу отбора на Германия (Анжелик Кербер/Александър Зверев).