За марките и хората

10 December 2019 0 By Ljuba
LONDON, ENGLAND – JUNE 29: Roger Federer of Switzerland during a practice session ahead of The Championships – Wimbledon 2019 at All England Lawn Tennis and Croquet Club on June 29, 2019 in London, England. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)

Никога не съм робувала на марки. Затова се изненадах сама от себе си, когато осъзнах, че съм запленена от две марки. На пръв поглед те нямат нищо общо помежду си, освен че не са представени на българския пазар, поне не в степента, в която бих искала.

Обувки за бягане

Интересът ми към едната започна от тяхна обява, че търсят специалист „връзки с медиите“. Фирмата беше за обувки и друга екипировка за бягане, което така и никога не обикнах.

Марката ми беше абсолютно непозната. Кандидатирах се без да се замислям и без да обърна внимание на местоположението на работата. Не бях виждала обяви за подобни позиции и затова побързах. 

Скоро получих отговор, който не ми изглеждаше като автоматичния отказ, чийто текст вече знаех наизуст от предишните ми опити. В този имейл сякаш имаше човешко присъствие. Имаше признание за постиженията ми, които бях описала в резюмето си и дори съжаление, че се налага да ми откажат.

Причината беше, че не съм местна. Върнах се към обявата и при повторен прочит, разбрах, че позицията е с локация Цюрих. За работата на мениджър „връзки с медиите“ е задължително човекът да е местен или поне да владее като матерен езика, на който ще работи и общува. Аз не отговарях на нито едно от двете.

Впечатлена от отношението на тази фирма, се абонирах за бюлетина й, за да следя какво прави. Редовно получавах новините им, които бяха придружени от стилни фотографии и вдъхновяващи текстове.

Изуми ме инженерната мисъл и сложността в създаването на едни „прости“ обувки за бягане и спортни екипи. Running on clouds или да тичаш върху облаци беше усещането, което родената в швейцарските алпи фирма On заявяваше като своя цел. Цветовите комбинации, излъчващите лекота модели, дори изчистеното лого, напомнящо ми на символите на планетите в астологията – всичко в тази марка издаваше висока класа.

Дрехи за по-добър живот

Подобно усещане за висока класа предизвика у мен една друга марка преди десетина години. Тя не произвеждаше спортни екипи, а всекидневни дрехи. От тях особено впечатляващи бяха пухените якета, които се събираха в торбички с дължина две мои педи и една на широчина.

Марката се определя със слогана Life Wear – дрехи за по-добър живот за всеки човек и за всеки ден. Дрехи, които са толкова удобни, че веднага ще ги припознаете за своите. Ще се идентифицирате с тях. Те са семпли, но с превъзходно качество. Направени са от високотехнологични материи и в същото време са на прилични цени. Истинско съвършенство!

Японска, на име Uniqlo, тази марка първоначално се продаваше само в два града в Европа – Лондон и Барселона. Сега вече може да се намери в доста европейски столици, но все още не на всички западни пазари и въобще не в Централна и Източна Европа (с изключение на Русия).

Класата в избора на марка

Защо ви разказвам всичко това ли? Причината е, че тези толкова различни на пръв поглед марки се превърнаха в съзнанието ми в синоними за висша класа. Нещо повече, в рамките на година и половина и по различни начини и двата бранда се свързаха с тенисиста, който за мен отговаря на същия синоним.

Това е Роджър Федерер, реалният претендент за званието GOAT 🐐 – най-великият за всички времена!

Когато Федерер се появи за първи път на Wimbledon миналата година с екип на Uniqlo, сърцето ми трепна. Марката всекидневни дрехи за по-добър живот вече беше влязла в тениса първо с Нишикори, а после краткотрайно и с Джокович. Изборът на Нишикори ми беше ясен – по японска линия. Този на Джокович донякъде също – той беше първи в ранклистата по това време. Очевидно Uniqlo искаше да се развива на европейските пазари.

Въпреки това, представата ми за висша класа и ценностна система на тази марка не се свързваше в съзнанието ми с тези двама тенисисти. Хармонията се получи, когато видях Федерер с логото на Uniqlo на целия си екип с изключение на обувките, каквито японската марка не произвежда. 

Федерер с екипировка на Uniqlo, но с обувки Nike

Тогава си помислих за другата марка, която беше предизвикала необичайно големия ми интерес и с която започнах този разказ. Тя обаче също нямаше обувки за тенис в продуктовата си гама.

За съжаление швейцарците On, които току-що бяха спечелили симпатиите ми, не можеха да се включат в екипировката на the GOAT. За мен щеше да бъде истинско съвършенство, ако можех да видя Федерер облечен с Uniqlo и обут с On!

Днес, когато се връщам към миналогодишните си размисли, те ми звучат почти като пророчество. Само преди няколко дни беше оповестено сътрудничеството между най-великия тенисист за всички времена и създадената само преди девет години фирма за облекло за бягане On.

Сътрудничество, а не спонсорство

Особено ценно за мен е това, че партньорството им не е основано на обичайното спонсорство, а на предприемачество. Както швейцарският бранд обявява, Роджър се присъединява към тях, за да им помогне да оформят бъдещето на спорта.

В Instagram веднага се появиха въпроси към On, дали можем да очакваме скоро от тях и тенис обувки. Отговорите бяха неопределени, но в тях прозираше закачливото задоволство от евентуална изненада. 

„Добре дошъл в On, Роджър“! На теб разчитаме и ние тенисистите да тичаме на корта така, сякаш летим в облаците.

П.П. Ако сте любопитни да видите на живо някои от продуктите на On, в спортния магазин на последния етаж на мол Park Centrе Sofia ще откриете скромен избор от обувки за бягане и облекло на тази марка. А повече за сътрудничеството между Роджър Федерер и On можете да разберете от статията в New York Times.