Жива или мъртва е котката?

Жива или мъртва е котката?

25 July 2021 2 By Ljuba

Димитър Льолев (саксофон), Стефан Горанов (барабани), Васил Хаджигрудев (контрабас)

От мисловен експеримент до музикално утвърждение

Котката на Шрьодингер е мисловен експеримент, който илюстрира парадокс на квантовата суперпозиция. В мисловния експеримент една хипотетична котка може да се счита едновременно за жива и мъртва в резултат на нейната съдба, свързана със случайно субатомно събитие, което може да се случи или не. Този мисловен експеримент е измислен от физика Ервин Шрьодингер през 1935 г в дискусия с Алберт Айнщайн.

Чудите ли се защо ви говоря за някакъв странен експеримент? Причината е, че сега, през 2021-ва година, Шрьодингер и неговите мисловни опити са вдъхновили собствениците на един бар в София, който директно е взел фамилното име на австрийския физик. Ето как управляващите това ново място го определят сами „Шрьодингер е бар, бистро, място за жива музика, сцена, танци, събития и други лудории. То е и място за изложби, коуъркинг, място за тържества, базари, презентации, за семинари и обучение. То е едно зелено убежище и различно парченце град, където е възможно всичко, тука, сега и едновременно“.

Явно възможността на всичко едновременно, е общото между научните изследвания на Ервин Шрьодингер и бара кръстен на неговото име. Е, ние бяхме свидетели на едно от всичките възможни неща – музика на живо. В чудесна юлска съботна вечер, за тъжно малко на брой хора, за нас свириха едни от най-добрите джаз музиканти в страната ни – триото на Стефан Горанов Goraswing. Самият Стефан Горанов е барабанист, а другите двама са саксофониста Димитър Льолев и контрабасиста Васил Хаджигрудев.

Уникален репертоар

Музикантите започнаха с темата „Бохемия след мръкване“ (Bohemia after dark) на контрабасиста Оскар Петифорд (Oscar Pettiford), за когото може да се напише отделна статия. Втора беше емблематичната House of the rising sun, ненадейно преминаваща в „Откога се е, мила моя майно льо“, считана за химн на Велико Търново. Последва редица от народни песни от Украйна, Япония, една татарска и дори една коледна.

Нещо, с което може би трябваше да започна, преди да представя репертоара, е, че всичките теми и песни бяха послужили като основа за изключително високо ниво на джаз импровизация. Сега сигурно ще ви е по-лесно да си представите House of the rising sun и „Откога се е, мила моя майно льо“ в една музикална интерпретация.

Смесването на жанрове е трудна работа. Наскоро Вики Алмазиду обясни професионално защо е така, а аз съм особено чувствителна към „съшиването с червени конци“ в музиката, както големият Милчо Левиев определя неуспешните опити за смесване на различни музикални жанрове. Вечерта в бар Schrödinger музикантите от Goraswing показаха, че са перфектни „шивачи“ и техните конци са почти невидими.

Котките в науката и джаза

Мисля, че музикалните интерпретации и импровизации, които направиха Стефан Горанов, Димитър Льолев и Васил Хаджигрудев заслужават да ги наречем джаз котки. Но не заради стила им на обличане и музика, а от уважение, кето се твърди, че е едно от значенията на това определение.

А като заговорихме за котки, бъдете сигурни, че за тези котки никой не би имал съмнение, че са единствено и само живи. Нещо повече, те направиха нас по-живи отколко бяхме, преди да ги чуем.